Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά.

Το πιο εύκολο πράγμα στη ζωή είναι να δεχόμαστε ευχάριστα αυτό που μας αρέσει και να φεύγουμε μακριά από εκείνο που μας ενοχλεί. Όμως μπορεί να ξεφύγει κανείς ολότελα από κάτι;




Αργά ή γρήγορα τα πράγματα, με τα οποία δεν θέλετε να ασχοληθείτε και από τα οποία προσπαθείτε να ξεφύγετε, σας προλαβαίνουν και παρουσιάζονται πάλι μπροστά σας, ειδικά αν έχουν σχέση με παλιά πρότυπα και φοβίες. Μια ρομαντική ιδέα είναι ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά εκεί που βρίσκεστε, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε εντελώς περιβάλλον. Αν η δουλειά σας δεν πάει καλά, πάτε σε μια άλλη πόλη για να ασκήσετε το επάγγελμά σας, αν η σχέση σας με ένα κοντινό σας πρόσωπο δεν είναι πια θετική και δημιουργική, φεύγετε και δημιουργείτε μια άλλη σχέση. Το σκεπτικό είναι ότι η αιτία των προβλημάτων σας βρίσκεται έξω από σας : στο περιβάλλον, στους άλλους, στις περιστάσεις. Αν αλλάξετε επομένως τον περίγυρο και τις περιστάσεις, το καθετί παίρνει τη σωστή θέση και ξεκινάτε από την αρχή.
Το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο σκέψης είναι ότι παραβλέπει το γεγονός ότι εσείς μεταφέρετε όπου πάτε το νου και την καρδιά σας και αυτό που μερικοί θα αποκαλούσαν "κάρμα" σας. Όλα αυτά τα μεταφέρετε πάντα μαζί σας. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τον ίδιο τον εαυτό σας, όσο κι αν προσπαθείτε. Και ποιος άλλος λόγος, εκτός από το ότι το επιθυμείτε πολύ, σας κάνει να πιστεύετε ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά ή καλύτερα κάπου αλλού ; Αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσετε τα ίδια προβλήματα.
Σε κάποια περίοδο μπορεί να πάψει να είναι θετική και δημιουργική η ζωή, επειδή εμείς δεν είμαστε θετικοί και δημιουργικοί, επειδή δεν θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη των πραγμάτων όπως αυτά είναι και να μοχθήσουμε ενάντια στις δυσκολίες. Δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι πραγματικά δυνατό να πετύχουμε την απαιτούμενη διαύγεια, κατανόηση και μεταμόρφωση ακριβώς στο μέσον αυτού που υφίσταται εδώ και τώρα, όσο προβληματικό κι αν φαίνεται. Φυσικά μας φαίνεται πιο εύκολο να προβάλλουμε τις ευθύνες μας και το φταίξιμό μας σε άλλους και στο περιβάλλον μας.
Είναι ευκολότερο να βρίσκετε σφάλματα στους άλλους, να τους κατηγορείτε και να πιστεύετε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια αλλαγή του εξωτερικού περιβάλλοντος - μια διαφυγή από τις δυνάμεις που σας κρατούν πίσω και σας εμποδίζουν να αναπτυχθείτε και να βρείτε την ευτυχία. Ίσως κάποια στιγμή να κατηγορήσετε ακόμη και τον εαυτό σας και σαν μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγετε την ευθύνη, να σκεφτείτε ότι είστε καταδικασμένοι ή ότι είσαστε ανίκανοι να κάνετε μια αληθινή αλλαγή και επομένως πρέπει να φύγετε μακριά για να μην κάνετε τους άλλους να πονέσουν εξαιτίας σας.
Τα αποτελέσματα αυτού του τρόπου σκέψης μπορεί να τα παρατηρήσει οποιοσδήποτε. Κοιτάζοντας γύρω θα δείτε χωρισμένα ζευγάρια, διαλυμένες οικογένειες, ανθρώπους μοναχικούς, περιπλανώμενους χωρίς ρίζες, χαμένους που πάνε από τόπο σε τόπο, κάνοντας πότε τη μια δουλειά και πότε την άλλη, δημιουργώντας μια σχέση και μετά αντικαθιστώντας την με μια άλλη και τρέφοντας τη μάταιη ελπίδα ότι ένα σωστό άτομο, μια άλλη δουλειά, κάποιος καταλληλότερος τόπος θα μπορούσε να τα αλλάξει όλα.
Αυτός ο τρόπος θεώρησης και αυτό το σκεπτικό συνιστούν μια μεγάλη παγίδα. Στο τέλος δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς από τον εαυτό του, παρά μόνο μέσω της αληθινής μεταμόρφωσης. Έτσι, είτε χρησιμοποιήσετε παραισθησιογόνα είτε διαλογισμό είτε χωρίσετε από τη γυναίκα σας είτε εγκαταλείψετε τη δουλειά σας, το ίδιο κάνει, αν δεν αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε την παρούσα κατάσταση άμεσα και να την θεωρήσετε με κάθε σοβαρότητα, αφήνοντας τη σκληρότητα της κατάστασης να ακονίσει τις αδύναμες όψεις σας.
Αυτό είναι το δικό σας έργο, η ατομική σας ατραπός, όπου εργάζεστε με ό,τι βρίσκεται εδώ και τώρα. Είναι αυτό ακριβώς : αυτό το περιβάλλον, αυτή η σχέση, αυτό το δίλημμα, αυτή η δουλειά, αυτά τα προβλήματα στα οποία ζείτε τώρα. Η πρόκληση είναι να εργαστείτε με τις σημερινές περιστάσεις, όσο δυσάρεστες ή αποθαρρυντικές κι αν είναι. Και, πριν απ' όλα, σιγουρευτείτε ότι κάνατε ό,τι μπορούσατε για να χρησιμοποιήσετε τις ενέργειές σας και να μεταμορφώσετε τον εαυτό σας. Ακριβώς εδώ αρχίζει το πνευματικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου